Tuesday, July 17, 2012

Chicken Liver Pate / Paštéta z Kuracej Pečene


Traditionally, this pate is a byproduct of a pig slaughter, so this pate would be made out of a pig liver. Perhaps that's why there is some bacon in the recipe, which can be completely omitted in the chicken version. But if you count on a classic approach, try it with bacon and you won't want another. You can also substitute the red wine for the sherry or brandy (about 1 tablespoon) of your favorite brand and the basil for parsley.
.........................................................
Tradične by sa táto paštéta robila ako vedľajší produkt zabíjačky z bravčovej pečene. Hádam aj preto je v nej slanina, ktorú v kuracej verzii môžete úplne vynechať. Ak ale dáte na klasiku, skúste ju so slaninou a už nebudete chcieť inú. Takisto môžete vymeniť červené víno za sherry, alebo brandy (cca 1 lyžicu) Vašej obľúbenej značky a bazalku za petržlen.





Chicken Liver Pate

200g butter
1 large onion, diced
200g bacon, diced
4 cloves garlic, chopped
450g chicken liver
100ml red wine
salt and pepper to taste
15 fresh basil leaves
5 fresh rosemary stalks

Melt half a butter (100g) in a heavy bottom skillet. Add onions and bacon and sauté for about 5 minutes, but don't brown. Add garlic and liver and fry everything until liver is tender and browned. About 5 minutes before done, add red wine.
Take off the heat, let it stand for 10 minutes.
Meanwhile, chop basil and 2 rosemary stalks.
Pour everything in a bowl of the food processor (with chopped herbs), season to taste and process until smooth.
Divide into serving bowls or ramekins. Pour pate 1cm bellow dish rim, smooth the surface.
Melt rest of the butter. Cover surface of pate completely and place 1 stalk of rosemary in the melted butter. When cold enough, refrigerate for at least 4 hours, or overnight.
Serve with toasted bread and pickle.

Serves 3 - 6
.............................................................

Paštéta z Kuracej Pečene

200 g masla
1 veľká cibuľa, na kocky
200 g slaniny,  na kocky
4 strúčiky cesnaku, na drobno
450 g kuracej pečene
100 ml červeného vína
soľ a korenie na dochutenie
15 listov čerstvej bazalky
5 stoniek čerstvého rozmarínu

Na väčšej panvici rozpustite polovicu masla (100g). Pridajte cibuľu a slaninu a pražte asi 5 minút, ale nie do hneda. Pridajte cesnak a pečeň a všetko opražte kým nie je pečeň mäkká a hnedá. Asi 5 minút pred koncom, pridajte červené víno.
Odstavte prívod tepla a nechajte 10 minút stáť.
Medzitým nakrájajte všetkú bazalku a 2 stonky rozmarínu.
Nalejte všetko do misky kuchynského robota (spolu s nasekanými bylinkami), osoľte a okoreňte podľa chuti a rozmixujte do hladka.
Paštétu rozdeľte do menších servírovacích misiek, nalejte ju do výšky asi 1 cm pod horný okraj a zarovnajte povrch.
Rozpusťte zvyšok masla, zalejte ním paštétu a do stredu vložte 1 stonku rozmarínu. Keď je paštéta dostatočne chladná, vložte ju na noc, alebo po dobu najmenej 4 hodín, do chladničky.
Servírujte s opečeným chlebom a kyslou uhorkou.


3 - 6 porcií







No comments: