Saturday, June 2, 2012

Strawberry Pavlova / Snehová Torta s Jahodami


If you master the basic recipe for pavlova, you have won. This will open endless possibilities to variate. To egg whites you can mix vanilla, lemon, orange, coconut, cocoa, ..... double cream can be substitued for sour cream or pudding and fruit layer has no limitations. I think we'll meet pavlova again.
.........................................................
Ak zvládnete základný recept na snehový korpus, máte vyhrané. Otvoria sa Vám nekonečné možností variovania. Do korpusu možete primiešať vanilku, citrón, pomaranč, kokos, kakao, ..... šľahačku môžete zameniť za kyslú smotanu, alebo puding a v ovocí nie sú žiadné obmedzenia. Myslím, že sa so snehovou tortou ešte stretneme.
  



Strawberry Pavlova


4 egg whites
1 cup castor sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch

240 ml heavy whipping cream
1 tablespoons granulated white sugar (or to taste)
1/2 teaspoon pure vanilla extract
strawberries



Preheat oven to 130°C.
Line a baking sheet with parchment paper and draw about 18 cm circle on the paper. Turn the parchment paper over so the circle is on the reverse side.

In the bowl of your electric mixer, with the whisk attachment, beat the egg whites on medium speed until they hold soft peaks. Start adding the sugar, a tablespoon at a time, and continue to beat, on high speed, until the meringue holds very stiff and shiny peaks.
Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your fingers. The meringue should feel smooth, not gritty. If it feels gritty the sugar has not fully dissolved so keep beating until it feels smooth between your fingers.

Beat in the vanilla extract. Sprinkle the vinegar and cornstarch over the top of the meringue and, with a rubber spatula, gently fold in.

Spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper.

Bake for 75 to 90 minutes or until the outside is dry and is a very pale cream color. Turn the oven off, leave the door slightly ajar, and let the meringue cool completely in the oven. (The outside of the meringue will feel firm to the touch, if gently pressed, but as it cools you will get a little cracking and you will see that the inside is soft and marshmallowy.)

The cooled meringue can be made and stored in a cool dry place, in an airtight container, for a few days.

Just before serving gently place the meringue onto a serving plate. Whip the cream, sweeten with the sugar and vanilla and then mound the softly whipped cream into the center of the meringue. Arrange the fruit on top of the cream. Serve immediately as this dessert does not hold for more than a few hours.

Serves 8

.............................................................


Snehová Torta s Jahodami


4 bielka
1 hrnček jemného kryštalového cukru
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
1 lyžička octu
1/2 lyžice kukuričného škrobu


240 ml smotany na šľahanie
1 lyžičku kryštalového cukru (alebo podľa chuti)
1/2 lyžičky vanilkového extrakt
jahody


Predhrejte rúru na 130°C. 
Na plech na pečenie položte pergamenový papier a nakreslite naň cca 18cm kruh. Otočte papier na druhú stranu. 


V miske Vášho elektrického mixéra, s metlou na šľahanie, šľahajte bielka na strednej rýchlosť, kým sa nevytvorí ľahký sneh. Pridávajte cukor po lyžici a pokračujte v šľahaní na vysokej rýchlosti, kým nie je sneh tuhý a lesklý. Otestujte, či je cukor úplne rozpustený, trením trošky snehu medzi prstami. Sneh by mal byť hladký, bez drhnutia. 


Zašľahajte vanilkový extrakt, potom vmiešajte ocot a kukuričný škrob použitím gumovej stierky.


Rozotrite vzniknutú hmotu do vnútra nakresleného kruhu. 


Pečte 75 až 90 minút, alebo kým nie je zvonka suchý ale stále svetlo-krémovej farby. Vypnite rúru, nechajte dvierka pootvorené, a nechajte korpus úplne vychladnúť v rúre. (Korpus sa bude cítiť na dotyk pevný, ale keď vychladne, popraská a uvidíte, že vo vnútri je mäkký a pružný.) 


Vychladený korpus môže byť uložený na chladnom a suchom mieste, vo vzduchotesnej nádobe, aj  niekoľko dní. 


Tesne pred podávaním umiestnite snehový korpus na servírovací tanier. Ušľahajte šľahačku, oslaďte cukrom a vanilkou a rozotrite šľahačku na stred korpusu. Navrch poukladajte jahody. Podávajte ihneď, lebo tento dezert nevydrží viac než pár hodín.


8 porcií

2 comments:

Anonymous said...

Looks extremely delicious and even healthy (even for a low carb type of a diet). Where does thius strange name "pavlova" comes from?
P.S: excellent blog - keep up the good work!
Derek

bake your slovak roots said...

Thank you, Derek!

If you are on a low carb diet, try using Stevia instead of sugar in this recipe.
Pavlova is a name. Anna Pavlova was a russian ballet dancer and this recipe have been created for her.
See/hear this:
http://blogs.abc.net.au/files/pav-research-glen-ralph.mp3

All the best,
Maja